Witaminowe kanapki z rzeżuchą- czyli zdrowo i kolorowo u pierwszoklasistów

Dwa tygodnie temu uczniowie klas I a i  I b założyli hodowlę rzeżuchy w klasie oraz każdy uczeń indywidualnie w domu. Pierwszoklasiści wysiali nasiona do pojemników wypełnionych watą. Jedną z nich podlewali, inną schowali do szafy, aby nie docierały do niej promienie słoneczne. Należało sprawdzić, w której doniczce rzeżucha zacznie szybciej rosnąć. Każdego kolejnego dnia dyżurni dbali, by podłoże w doniczce, którą mają podlewać było wilgotne. Uczniowie dostrzegali poszczególne procesy wzrostu, od nasionka po pierwsze niewielkie roślinki, aż do wypełnienia się doniczek po brzegi. Po niecałych dwóch tygodniach zgodnie stwierdzili, że to pora na zbiory i degustacje samodzielnie wyhodowanej roślinki.  Powstały przepyszne wiosenne kanapki, a dzięki temu uczniowie kształcili odpowiednie nawyki żywieniowe, dbałość o higienę podczas przygotowania kanapek oraz rozwijali kreatywność i wyobraźnię. Natomiast  doświadczenie hodowania rzeżuchy nauczyło dzieci, jakie warunki należy spełnić, aby roślina mogła się odpowiednio rozwijać.

W tym samym dniu czyli 16.04.2025r. odbyło się również spotkanie z pielęgniarką szkolną p. Marią Urbanek, która opowiedziała dzieciom o zdrowym odżywianiu  i odpowiednim stylu życia. Uczniowie z zainteresowaniem słuchali, ale i w aktywny sposób brali udział w prowokowanych dyskusjach.

Było smacznie, zdrowo i kolorowo!